Obama o útoku na Sýriu: V hre je dôveryhodnosť Kongresu a sveta

04.09.2013 Celý región

Štokholm 4. septembra (TASR) - Dôveryhodnosť medzinárodného spoločenstva i amerického Kongresu by boli spochybnené, ak by chemický útok na civilistov v Sýrii zostal bez odpovede. Povedal to dnes v Štokholme prezident USA Barack Obama.

Obama, ktorý dnes pricestoval na 24-hodinovú návštevu Švédska, na tlačovej konferencii po rokovaniach zdôraznil, že v reakcii na dianie v Sýrii nemá v úmysle zopakovať chyby tajných služieb z vojny v Iraku. Dôkazy sú podľa neho jasné: V Sýrii boli použité chemické zbrane a použil ich tamojší režim.

Obama poprel, že by sa vyhrážal Sýrii odvetnou akciou v prípade, že použije chemické zbrane. Takzvanú červenú čiaru podľa jeho slov stanovili Sýrii medzinárodné spoločenstvo a Kongres ratifikáciou zmluvy odsudzujúcej použitie chemických zbraní.

Časovo i rozsahom limitovaná vojenská reakcia voči Sýrii podľa Obamu občiansku vojnu v krajine nevyrieši, obmedzí však schopnosť sýrskeho režimu použiť chemické zbrane a je potrebná ako jasné posolstvo Asadovi.

Obama vyjadril presvedčenie, že Kongres schváli vojenskú operáciu proti Sýrii, pripomenul však, že ako hlavný veliteľ ozbrojených síl má právo konať v národnom záujme a nemusel žiadať Kongres o súhlas.

V súvislosti s Ruskom Obama povedal, že aj keď prezident Vladimir Putin odmieta myšlienku, že sýrsky prezident Bašár Asad použil chemické zbrane na vlastných ľudí, stále dúfa, že zmení názor. Obama sa podľa vlastných slov opakovane obrátil na Putina v tejto veci, ale ten stále odoláva snahám o podniknúť kroky v Bezpečnostnej rade OSN.

Obama ďalej verejnosť v Európe i vo svete ubezpečil, že americké tajné služby nesledujú internetovú komunikáciu a telefonáty radových ľudí. "To, o čo sa snažíme, je sledovať veľmi konkrétne oblasti záujmu," dodal s tým, že zahŕňajú najmä boj proti terorizmu, zbrane hromadného ničenia a počítačovú bezpečnosť. Priznal, že americké monitorovacie programy nepracovali vždy tak, ako mali a boli prijaté opatrenia na ich "sprísnenie".

Obama odcestuje zo Švédska do Petrohradu na summit skupiny G20.


Cameron: Sýria použije znova chemické zbrane, ak USA ustúpia od útoku

Britský premiér David Cameron dnes vyjadril presvedčenie, že sýrska vláda použije znova chemické zbrane na svojich ľudí, ak Spojené štáty ustúpia od zamýšľanej vojenskej akcie proti nej.

Na otázku opozičnej labouristickej poslankyne v parlamente, či by podporil skôr prímerie v Sýrii než "bombový útok", Cameron odpovedal, že prezident USA Barack Obama jasne varoval sýrskeho prezidenta Bašára Asada pred použitím chemických zbraní a koná správne, keď drží slovo.

"Požiadal by som ju, aby sa na chvíľu presunula do topánok prezidenta USA," odpovedal na pravidelnom zasadnutí parlamentu, na ktorom každý týždeň odpovedá na otázky.

"Stanovil veľmi jasnú červenú hranicu, že ak dôjde k rozsiahlemu použitiu chemických zbraní, niečo sa stane. Pýtať od prezidenta USA, ktorý stanovil červenú hranicu a vyslovil takéto varovanie, aby od neho odstúpil, by podľa mňa bol veľmi nebezpečný návrh, pretože by ste v reakcii videli viac útokov režimu chemickými zbraňami," citovala ho agentúra Reuters.

Cameron zopakoval, že Británia sa nezúčastní na žiadnej vojenskej akcii proti Sýrii po tom, ako to minulý týždeň zamietol parlament. Svet sa však aj tak musí prísne postaviť k Asadovmu "odpudivému" použitiu chemických zbraní, dodal.


Putin: Kongres USA nie je oprávnený schváliť útok na Sýriu

Americký Kongres nemá právo schváliť použitie sily proti Sýrii bez predchádzajúceho rozhodnutia Bezpečnostnej rady OSN a ak to urobí, pôjde o "akt agresie". Povedal to dnes ruský prezident Vladimir Putin.

Putin tiež obvinil amerického ministra zahraničných vecí Johna Kerryho, že klamal Kongresu o úlohe militantnej skupiny al-Káidy v sýrskom konflikte, keď žiadal kongresmanov o schválenie vojenskej operácie v Sýrii.

Putin sa dnes vyjadroval k tejto téme v rovnakom čase, keď o útoku na Sýriu hovoril v Štokholme aj americký prezident Barack Obama. Obamova návšteva Švédska bola pripravená narýchlo po tom, ako zrušil stretnutie s Putinom v Moskve pred summitom G20, čím vznikla medzera v jeho zahraničnom programe.


Vatikán zdôraznil výzvy na mier v Sýrii

Vatikán zdôraznil dnes výzvy na mier v Sýrii. Pápež František apeloval na katolíkov i nekatolíkov, aby sa v sobotu (7. septembra) zúčastnili na dni pôstu a modlitieb za mier v Sýrii, na Blízkom východe i celom svete.

"Nech sa volanie po mieri zdvihne po celej zemi!" vyhlásil pápež pred viac než 50.000 ľuďmi, ktorí sa zhromaždili na prvej generálnej audiencii na Námestí sv. Petra po letnej prestávke. Informovali o tom agentúra AP a Vatikánsky rozhlas.

Vatikán pozval veľvyslancov akreditovaných pri Svätej stolici, aby sa vo štvrtok zúčastnili na brífingu o pápežovom programe pre štvorhodinovú modlitbovú vigíliu plánovanú na sobotňajší večer. Na Námestí sv. Petra sa začne o 19.00 h. Biskupské konferencie po svete oznámili podobne plány na miestne vigílie.

Pápež František v nedávnych vystúpeniach i odkazoch na internete vyzval medzinárodné spoločenstvo, aby sa usilovalo vyriešiť sýrsky konflikt cestou rokovaní. Odsúdil však tiež použitie chemických zbraní, z ktorého západné veľmoci obviňujú sýrsku armádu.


Rusko pokračuje v posilňovaní svojej flotily vo východnom Stredomorí

Rusko vysiela do východného Stredomoria hliadkovú loď Smetlivyj z Čiernomorskej flotily. K plavidlám ruských námorných síl operujúcim v Stredozemnom mori sa neskôr pridá aj torpédoborec Nastojčivyj z Baltskej flotily. Informovala o tom agentúra Interfax s odvolaním sa na zdroje v hlavnom štábe vojenskej flotily.

Zdroj dodal, že s rozkazom sa posádky oboch lodí oboznámili pred niekoľkými dňami a ihneď začali s prípravami na plavbu do miesta misie. Hliadková loď by mala podľa agentúry Reuters do východného Stredomoria doraziť do desiatich dní.

Hliadková loď Smetlivyj, ako informuje Interfax, bola vyrobená pred 45 rokmi, ale nedávno jej vymenili niekoľko agregátov, čím bola obnovená jej technická pripravenosť.

Do východného Stredomoria smeruje podľa Reuters aj raketový krížnik Moskva z Čiernomorskej flotily, ktorý sa mal pôvodne vydať na plavbu na Kapverdské ostrovy. Do oblasti sa dostane približne o desať dní a potom od protiponorkovej lode Admiral Pantelejev prevezme status vlajkovej lode tamojšej ruskej flotily.

Ako začiatkom týždňa informovala agentúra Interfax, Rusko vyslalo do Stredomoria aj prieskumnú loď, ktorá však bude pôsobiť mimo rámca operácie vojenskej flotily.

K presunu ruských námorných posíl do východného Stredomoria dochádza v čase, keď sa americký prezident Barack Obama snaží získať v Kongrese podporu pre vojenskú akciu proti sýrskemu režimu za použitie chemických zbraní proti civilistom.

Moskva je spojencom prezidenta Asada a na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala už viacero rezolúcií, ktoré naňho mali vyvinúť nátlak, aby skoncoval s bojmi. Rusko stále tvrdí, že konflikt v Sýrii treba riešiť politickými prostriedkami a za Asadovej účasti.

Prezident Vladimir Putin však v najnovšom rozhovore pre ruskú televíziu a americkú tlačovú agentúru AP uviedol, že v prípade, ak sa preukáže vina Damasku v súvislosti s chemickým útokom, Rusko nevylučuje, že dá súhlas s vojenskou operáciou v Sýrii - avšak jedine so schválením OSN.

Minulý týždeň ruské ministerstvo obrany informovalo, že do Stredomoria vysiela nové vojnové lode, ale tento rozkaz označilo za rutinné presuny. Minister zahraničných vecí Sergej Lavrov ubezpečil, že Rusko nemá v úmysle nechať sa zatiahnuť do vojnového konfliktu kvôli Sýrii.

Bývalý Asadov minister obrany ušiel do Turecka

Bašár Asad (uprostred), Hasan Turkmání (vpravo) a Ali Habib (vľavo) Foto: TASR/AP Photo
Bývalý sýrsky minister obrany a popredný člen vládnucej sekty alavitov ušiel do Turecka. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na opozičnú sýrsku koalíciu.

"(Generálovi) Alímu Habíbovi sa podarilo uniknúť z osídiel režimu a v súčasnosti sa nachádza v Turecku," uviedol čelný predstaviteľ sýrskej opozície pôsobiaci v Paríži Kamál Labwání.

Zároveň zdôraznil, že samotný generálov útek do Turecka ešte neznamená, že prešiel na stranu odporcov sýrskeho prezidenta Bašára Asada. Ako zdroj informácie uviedol nemenovaného západného diplomata.

Ak sa správa o dezercii generála Habíba potvrdí, išlo by o najvyššie postaveného alavitského predstaviteľa, ktorý opustil Asada od začiatku protivládneho povstania v Sýrii v marci 2011.

Sýrska štátna televízia útek exministra poprela

Sýrska štátna televízia poprela dnes pravdivosť tvrdení opozície, podľa ktorých exminister obrany Alí Habíb ušiel do Turecka.

"Správy médií o údajnej dezercii bývalého ministra obrany Alího Habíba Mahmúda nie sú pravdivé," uviedla s odvolaním sa na oficiálne zdroje sýrska štátna televízia.

Generál Habíb podľa nej neopustil územie krajiny a naďalej sa zdržiava vo svojom dome v Sýrii.

Protichodné tvrdenia sýrskej televízie a opozície ohľadne údajného Habíbovho úteku zatiaľ nebolo možné overiť z nezávislých zdrojov.
Bližšie nešpecifikovaný zdroj z Perzského zálivu pre agentúru Reuters uviedol, že Habíb utiekol zo Sýrie v utorok pred polnocou v sprievode niekoľkých ďalších osôb. Do Turecka ho následne previezol konvoj vozidiel.

Generál Habíb, narodený v roku 1939, bol sýrskym ministrom obrany od roku 2009 do augusta 2011. Zastával aj post náčelníka generálneho štábu sýrskej armády.

Svoj odchod z ministerskej funkcie niekoľko mesiacov po vypuknutí povstania neskôr zdôvodnil zdravotnými problémami. Podľa opozičných zdrojov bol ale donútený k odchodu, keďže nesúhlasil s tvrdými zásahmi sýrskych bezpečnostných síl voči protivládnym demonštrantom.

Nemecko: Zachytený telefonát naznačuje Asadovu zodpovednosť za chemický útok

Nemecká spravodajská služba zachytila telefonát, v ktorom predstaviteľ hnutia Hizballáh povedal, že sýrsky prezident Bašár Asad urobil chybu, keď nariadil použitie chemických zbraní pri útoku neďaleko Damasku.

Oznámila to dnes agentúra Reuters s ohľadom na jedného z účastníkov tajnej schôdzky nemeckých poslancov s predstaviteľmi Spolkovej spravodajskej služby (BND). Na stretnutí sa zúčastnil aj šéf nemeckej diplomacie Guido Westerwelle.

Riaditeľ BND informoval účastníkov schôdzky o zachytenom telefonickom rozhovore medzi vysokým činiteľom libanonského militantného hnutia Hizballáh a iránskym veľvyslanectvom v Damasku.

Počas telefonátu predstaviteľ Hizballáhu povedal, že Asadov rozkaz na útok z 21. augusta bol chybou a že sýrsky prezident stráca nervy. Irán aj Hizballáh patria k najbližším zahraničným spojencom Asadovho režimu.

Rusko varuje pred katastrofou, ak USA zasiahnu jadrový reaktor pri Damasku

Rusko dnes vyhlásilo, že vojenský útok na Sýriu by mohol mať katastrofálne dôsledky, ak by niektorá z rakiet zasiahla malý jadrový reaktor neďaleko Damasku. Informovala o tom agentúra Reuters.

Ministerstvo zahraničných vecí Ruska vyzvalo Medzinárodnú agentúru pre atómovú energiu (MAAE) na bezodkladné vyhodnotenie rizík v čase, keď Spojené štáty zvažujú odvetné údery voči sýrskej vláde za údajný chemický útok voči vlastným občanom.

"Ak bojová hlavica či už zámerne, alebo náhodou zasiahne kompaktný výskumný reaktor (MNSR) neďaleko Damasku, môže to mať katastrofálne následky," uvádza sa vo vyhlásení ruského ministerstva zahraničia.

Ministerstvo varovalo, že by mohlo dôjsť ku kontaminácii okolitých oblastí vysoko obohateným uránom. Po takomto útoku by tiež nebolo možné mať pod kontrolou rádioaktívny materiál, ktorý by sa podľa Moskvy mohol dostať do rúk teroristov.

Rusko vyzvalo MAEE, aby "rýchlo zareagovala" a predložila svojim členským štátom "analýzu rizík spojených s prípadnými americkými útokmi na jadrových reaktor a iné zariadenia v Sýrii."
 

Vyberte región